1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

Prigodno obilježen Svjetski dan učitelja

Svake godine u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je u Parizu na posebnoj sjednici Međuvladine konferencije o statusu učitelja  potpisana Preporuka o statusu učitelja.

UNESCO ove godine Svjetski dan učitelja obilježava pod sloganom „Zauzmite se za učitelje“ upozoravajući kako se za učitelje treba zauzeti jer ta profesija gubi status diljem svijeta i poziva na pružanje podrške obrazovanju, neprekidno usavršavanje učitelja i zaštitu njihovih prava.

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja prilika je da se učiteljima i nastavnicima diljem svijeta oda priznanje za njihov rad i naglasi važnost posla koji obavljaju, a koji je jedna od najbitnijih karika u razvoju društva u cjelini. Prema podacima, danas je na svijetu više od 60 milijuna učitelja koji svakodnevno podučavaju više od milijardu djece, a mnogi od njih rade u iznimno teškim uvjetima.

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja ujedno je i prilika da se upitamo: tko su to učitelji? Jesu li to samo ljudi  koji nešto podučavaju?

Učitelji su nešto puno više i važnije. Učitelji su oni koji imaju dušu, srce, ogromnu ljubav i strpljenje prema svakom učeniku. Učitelji su oni koji prepoznaju i pronalaze smisao i ljepotu u učenikovoj osobnosti, pa čak i ako je nitko ne vidi. Učitelji su ti koji nadahnjuju učenike da se trude i daju sve od sebe, utječu na njihovo učenje, pomažu razmišljati i logički zaključivati, istraživati i obrađivati nove informacije, a na kraju i upotrijebiti stečeno znanje. Oni su ti koji vjeruju u svoje učenike, nikada ne posustaju i ne predaju se, već ih mirno i sigurno vode kroz „prašumu“ gradiva vješto svladavajući sve prepreke. Učitelji su ti koji potiču djecu na nastavak školovanja i koji svojim predanim radom učenicima daju temelje njihove budućnosti.

„Kvalitetno obrazovanje, koje u cijelom svijetu pruža nadu i obećava bolji životni standard, nemoguće je bez sposobnih, stručnih i motiviranih učitelja“, posebno naglašava UNESCO.

 
Konfucije kaže:
„Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga!
Tko ne zna, a zna da ne zna, dijete je - naučite ga!
Tko zna, a ne zna da zna, spava - probudite ga!
Tko zna i zna da zna, mudar je - slijedite ga!“

Poštovani i cijenjeni učitelji, mi ne znamo i znamo da ne znamo – naučite nas! Nikada ne odustajte od nas ma koliko vam teško bilo, jer željni smo znanja. Ponekad mi znamo, a ne znamo da znamo – probudite nas s beskrajnim strpljenjem, jer nismo ni svjesni da spavamo – želimo učiti. Mi znamo i vi znate da znate – mudri ste i mi vas slijedimo, jer smo žedni znanja. Beskrajno vam vjerujemo, cijenimo vas i poštujemo, iako vam se ponekad čini da vas niti čujemo niti vidimo.   
          
Kako je Abraham Lincoln napisao u pismu učitelju svoga sina, dragi učitelji, uhvatite nas za ruku i naučite nas svemu onome što moramo znati. Naučite nas da uvijek imamo uzvišenu vjeru u sebe jer tada ćemo uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga.

U naše ime, ali i u ime dosadašnjih i budućih generacija, dragi učitelji, zahvaljujemo vam na vašem plemenitom i teškom radu, beskrajnom trudu i marljivom prenošenju znanja, ali i životnih vrijednosti.

Ovom prigodom ministrica Katica Čerkez uručila je Zahvalnice učiteljima za doprinos u odgojno - obrazovnom radu u Kantonu Središnja Bosna

Fotogaleriju pogledajte ovdje
Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB