1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

EMIS WEB 3.5 - jezička podrška

Obavještavaju se svi korisnici  Informacijskog sustava 'EMIS WEB' da je danas, 05.05.2016. aktivirana nova inačica 3.5.

Nova inačica sustava 'EMIS WEB' donosi određeni broj unapređenja prethodne inačice, ali i nekoliko novih funkcionalnosti. Glavna novina nove inačice odnosi se na potpunu jezičku podršku (mogučnost izbora  hrvatskog, bosanskog ili srpskog jezika) u svim modulima sustava, što je u skladu sa jezičkom politikom u Kantonu Središnja Bosna. Naime, informacijski sustav 'EMIS Web' je do ove inačice implementirao višejezičku podršku na dva nivoa:

  • na nivou web sustava pojedinih škola (EMIS poddomene),
  • i na nivou Ministarskog sustava EMIS (ovog).

Na nivou web sustava škola je omogućeno da svaka pojedina škola odredi koji će jezik biti korišten za objave i sučelje na njihovim stranicama. Na raspolaganju je izbor hrvatskog, bosanskog ili srpskog jezika.

Na nivou  Ministarskog sustava EMIS to nije bilo moguće implementirati na taj način, pretežno iz tehničkih razloga. Stoga je višejezičnost na tom nivou obezbijeđena tako što su tekstovi i objave kreirane na način da se istovremeno navode pojedine rijeći bosanskog/hrvatskog jezika (npr. konstrukcije kao što su 'verzija/inačica', 'sistem/sustav' itd.). Očigledno, taj način je samo djelomično mogao riješiti problem višejezičke podrške, pa se pristupilo izgradnji alternativnog rješenja. Na žalost, pokazalo se da je kompleksnost takve vrste zahtjeva veoma visoka, naročito kad se uzme u obzir ogroman broj modula sustava EMIS. Iz tog razloga je programiranje adekvatnog rješenja, koje u potpunosti zadovoljava postavljene kriterije, potrajalo duže od planiranog. No, od ove inačice konačno imamo i taj problem riješen.

Postupak odabira jezika je jednostavan. Prvo kliknemo na link 'Početna' (ili na logo sustava, odnosno na grb Kantona), a zatim odaberemo odgovarajući gumb u jezičkom izborniku (npr. HR):Odabirom odgovarajućeg jezika, kompletno sučelje se mijenja tako da se tekstualni sadržaj automatski prikazuje isključivo u odabranom jeziku (u gornjem primjeru hrvatskom). Kliknite sukcesivno na prvu (BS) i drugu (HR) tipku i provjerite kako se sadržaj sučelja cijelog sustava mijenja. Na isti način se mijenja i tekst ove objave!

U cilju zaobilaženja potrebe da korisnik svaki put kad aktivira sustav na svom računalu ponovo mora odabrati odgovarajući jezik, implementirano je rješenje koje pamti njegov zadnji odabir jezika. U tom smislu se koriste tzv. kolačići (eng. cookies), koji moraju biti omogućeni (engl. enabled) na korisnikovom računalu.

Napomena:

Ostala unapređenja se prvenstveno odnose na Ministarski sustav EMIS, tako da okruženje i naćin rada korisnika ostaju nepromijenjeni.

EMIS DEVELOPMENT TEAM
Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB