1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

Novi projekt Ministarstva obrazovanja: e-škole

Obavještavaju se sve osnovne i srednje škola Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna  da Ministarstvo obrazovanja razmatra mogućnost pokretanja novog projekta pod nazivom e-škole, sa početkom implementacije početkom drugog polugodišta školske 2015./2016. godine. Pokretanjem ovog projekta želi se ubrzati započeti proces informatizacije osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona, uvođenjem brojnih novih funkcionalnosti.

Osnovni cilj projekta je stvaranje preduvjeta da se škole digitaliziraju i pripreme za usklađivanje postojeće prakse i načina rada sa standardima zemalja EU i u okruženju. U novom pristupu, učenik više nije pasivni objekt edukacionog procesa već postaje aktivan u izođenju svih nastavnih aktivnosti i primaran je fokus cijelog obrazovnog sistema / sustava. U cilju ostvarenja tog zadatka, neophodno je implementirati nastavna sredstva i metode sukladne 21. stoljeću - a one se prije svega temelje na modernim informacionim tehnologijama.

Projektom e-škole Vlada i Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna na čelu s ministricom Katicom Čerkez  bi započeli novu fazu informatizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja. Pri tome se kao osnova te nove faze nameću rješenja i postignuća u dosadašnjoj implementaciji sistema / sustava EMIS. U proteklom periodu je informacioni sistem / sustav EMIS zaživio u svim školama Kantona i s velikim uspjehom omogućio elektronsko izdavanje javnih školskih isprava svim učenicima bez izuzetka. Sve škole su prošle intenzivnu obuku iz svih modula sistema / sustava EMIS, te su uz veliku pomoć u organizaciji i stručnoj podršci Ministarstva, sve planirane aktivnosti uspješno okončane. To su izvanredni rezultati i kao takvi daju realnu procjenu da će se daljnje aktivnosti na digitalizaciji škola uspješno obaviti. Pri tome, iskustva na implementaciji sličnih projekata u EU i okruženju (Slovenija, Hrvatska, Makedonija) daju smjernice koje su već sada komplementarne sa dosadašnjim aktivnostima na sistemu / sustavu EMIS u SBK / KSB.Iz tog razloga je aktivirana i nova domena e-skole.ba, koja je osmišljena kao centralno mjesto - portal na kojem će se, pored redovnih vijesti i informacija iz oblasti školstva, korisnicima omogućiti pristup i upotreba svih planiranih školskih modula. To uključujuje:

  • Informacioni sistem / sustav EMIS WEB,
  • Informacioni sistem / sustav EMIS Matura (e-Matura),
  • Informacioni sistem / sustav EMIS HR (Human Resources),
  • Informacioni sistem / sustav Digitalni repozitorij nastavnih sadržaja,
  • Informacioni sistem / sustav EMIS Biblioteka (e-Biblioteka),
  • Informacioni sistem / sustav Vozački ispiti,
  • Web portal za administratore,
  • Web portal za EMIS odgovorne osobe škola.
Također, u pripremi je dokumentacija i idejni projekt koji se odnosi na uvođenje elektronskog dnevnika (e-Dnevnik), sa prijedlogom neophodne opremljenosti škola  i nastavnika odgovarajućom informatičkom opremom. Kao i ostale komponente, e-Dnevnik će svoju funkcionalnost zasnivati na EMIS bazi podataka učenika i nastavnika, tako da neće biti nepotrebnog unosa i dupliciranja matičnih podataka.

Važno je napomenuti da EU podržava opravo ovakve inicijative, s tim da u dosadašnjoj praksi u Bosni i Hercegovini do sada nismo imali slučaj da pojedini Kanton (o državi da i ne govorimo) prvi daje inicijativu, plan i način implementacije jedne ovako velike reforme. Uvijek je bilo obrnuto. Iz tog razloga smatramo da su i vrlo velike šanse da se od strane EU dobije financijska podrška za ovaj projekt, pod uvjetom naravno da se on pripremi na način sukladan standardima i tenderskoj dokumentaciji.

Kao potvrda prethodnog navodimo da je u susjednoj Hrvatskoj upravo započeta realizacija projekta e-škole, podržnog od strane EU, u ukupnom iznosu od 179.899.754 eura (za period 2015-2022). Pri tome je samo za pilot projekt (za period od 2015-2018.) obezbijeđeno 40 miliona eura. To naravno ne mora ništa značiti za naš Kanton, ali jasno demonstrira važnost koju EU pridaje ovakvim projektima i koje direktno financijski podržava.

U periodu koji slijedi nastojat ćemo Vas redovno informirati o ovoj inicijativi.

 Domena e-skole.ba je od 09.11.2015. aktivna i dostupna. Za sada, putem te domene pristupamo Informacionom sistemu / sustavu EMIS WEB (ovaj).

EMIS DEVELOPMENT TEAM

Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB