1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

IFA 2015: novi tablet Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Globalni međunarodni sajam potrošačke elektronike IFA 2015 (http://www.ifa-berlin.com) koji se u Berlinu otvara danas (04.09.2015) i traje do 09.09.2015, donosi brojne novosti i pokoje iznenađenje.

 

Piše: prof. dr. Senad Burak, izvor informacija IFA 2015 Berlin 
 
Kao što saznajemo, na sajmu će biti izloženo mnogo noviteta, a o novim izdanjima postojećih uređaja da i ne govorimo. Sa stanovišta naše djelatnosti (osnovne i srednje škole), izdvajamo jedan interesantan uređaj koji bi mogao biti idealan za primjenu u svakodnevnoj nastavnoj aktivnosti.
 
Radi se o novom tabletu Lenovo Yoga Tab 3 Pro, kojeg je Lenovo značajno unaprijedio na osnovu prethodnih modela Yoga tako da u radu jednostavno briljira.
 
U odnosu na svog prethodnika, Yoga Tab 3 Pro je doživio veliki remont. Sada je to znatno manji i lakši uređaj od svog prethodnika zahvaljujući 10.1-inčnom ekranu, koji je u tablet modu usporediv sa mnogo većim 13-inčni ekranom običnog notebooka. Manja veličina čini veliku razliku u smislu upotrebljivosti. Lakša prenosivost i udobnije držanje jednom rukom su prednosti koje svaki korisnik cijeni.
 
Novi tablet je konstruiran od starta sa ciljem smanjenja njegovih vanjskih dimenzija i težine, uz istovremeno povečanje unutarnjeg prostora. To je onogučilo smještaj znatno veće baterije od 10.200mAh, koja može pokretati uređaj i do 18 sati do sljedećeg punjenja.
 
Kako saznajemo, Lenovo će na sajmu u Berlinu zapravo prezentirati ne jedan, nego tri nova modela: 8-inčni Yoga Tab 3, 10-inčni Yoga Tab 3 i 10-inčni Yoga Tab 3 Pro. Očekivana cijena najnaprednijeg Yoga Tab 3 Pro uređaja u EU je cca. EUR 450.
 
Međutim, ono što izdvaja taj uređaj od sličnih nije samo njegova kvaliteta i karakteristike. Naime, Lenovo je tom tabletu dodao i ugrađeni, znatno unaprijeđeni video projektor sa mogučnošću kvalietnog prikaza i u lošijim svetlosnim uvjetima. Za razliku od svog prethodnika koji je mogao projicirati sliku do veličine od 50 inča, novi Yoga Tab 3 Pro to proširuje na 70 inča. Ono što posebno raduje jeste da se od sada slika može uspješno projicirati na zid ili strop, što do sada nije davalo rezultate.

 

 
Prikazana slika na zidu izgleda oštro, sa vrlo dobro definiranim spektrom boja na svim krajevima. Smatramo da bi mogučnost prikazivanja slike na zidu ili platnu mogla biti idealna za naše potrebe izvođenja nastave u učionicama. I to sve bez dodatnog projektora, kablova, postavki, konfigurisanja i ostalih (za nas) nepotrebnih i zamarajućih aktivnosti.
 
Jednostavno aktiviramo tablet, pokrenemo našu prezentaciju pripremljenu za dati nastavni sat (Power Point ili slično) i sve to automatski prikažemo na zidu tako da je svi učenici mogu jasno vidjeti. Ne može biti jednostavnije. Tim novim mogučnostima se pojam računarskog kabineta, koji se sada koristi za izvođenje nastave gdje imamo neke prezentacije, automatski proširuje na svaku učionicu u školi.
 
I sve to bez skupih ulaganja u opremanje novih računarskih kabineta.
 
Ali, za nas novi uređaj može biti još interesantniji. Naime, ukoliko nabavimo Yoga Tab 3 Pro Windows Edition, onda s njim dobivamo i novi operativni sistem Windows 10. Na takvom uređaju onda možemo u punom kapacitetu koristiti naš Informacioni sistem EMIS/EMIS WEB zajedno sa programskim rješenjem EMIS PRINT i time upotpuniti sve naše potrebe u školi.
 
A kad uskoro pođemo koristiti i naš sistem e-Dnevnik, putem kojeg nastavnici u EMIS direktno u učionici unose podatke o održanom satu, izostancima učenika, ocjenama na tom satu itd on-line, onda takav jedan uređaj poprima još veće vrijednosti u našoj školskoj praksi.
 
Uzimajući obzir sve navedeno, proizlazi da bi novi Lenovo Yoga Tab 3 Pro Windows Edition mogao biti idealan kandidat za ličnog asistenta nastavnika savremene škole.
Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB