1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

Surface Pro 3: idealan uređaj za EMIS?

Microsoft je prije nekoliko mjeseci predstavio tablet/laptop Surface Pro 3, uređaj kojim želi ponuditi zamjenu prijenosnicima, ali u određenoj mjeri i tabletima. Iako su svi koji prate razvoj linije Surface Pro očekivali umanjenu novu verziju Surface tableta, Microsoft nas je sve iznenadio predstavivši veći i jači model.

Ono što odmah upada u oči i čime se uređaj razlikuje od prethodne generacije je ekran. Dijagonala ekrana na novom modelu iznosi 12 inča, omjer stranica je 4:3, a rezolucija iznosi 2.160 x 1.440 piksela. Novost je i daleko tanje i lakše kućište (9,1 mm i 800 g), tiši rad i dulje trajanje baterije (do devet sati pri pregledavanju weba). Uređaj je moguće koristiti kao tablet, tj bez tastature/tikovnice. Upravljanje uređajem se u tom slučaju izvodi prstima direktno po ekranu, ili uz upotrebu odlične digitalne olovke. Ako poželimo veću fleksibilnost, jednostavno prikačimo njegovu tastaturu/tipkovnicu (pričvršćuje se jednostavno magnetski). Tada nam uređaj služi kao klasičan laptop.

Također, značajna novost je i mogućnost podešavanja proizvoljnog nagiba putem ugrađenog stalka sa stražnje strane. Da bi tablet dodatno dobio na funkcionalnostima prijenosnika, novi Type Cover moguće je dodatno osigurati od pomicanja magnetskim pričvršćivanjem na donju prednju stranicu tableta.

Velik naglasak stavljen je na digitalnu olovku koja se standardno isporučuje s tabletom, a nudi integraciju s OneNoteom, ali i s novom verzijom PhotoShopa. Kvalitet izrade uređaja svjedoči i svjesno ispuštanje tableta na tlo tokom prezentacije, bez bilo kakvih oštećenja.

Surface Pro 3 se već može kupiti u SAD-u po početnoj cijeni od 800 dolara za izvedbu s procesorom Core i3, uz 4 GB RAM-a i 64-gigabajtni SSD. Cijene rastu ovisno o komponentama, a dobiti se mogu još procesori Core i5, te i7, 8 GB RAM-a i 512-gigabajtni SSD.

Na osnovu gornjeg, a i svih drugih informacija koje se mogu naći na Internetu, novi Surface Pro 3 bi po svemu mogao biti idealan uređaj za primjenu u školama. Najčešće bi mogao biti korišten kao tablet za pregled informacija o učenicima datog razreda putem našeg sistema/sustava EMIS WEB. Još bolje, školski sistem/sustav e-Dnevnik, koji se trenutno razmatra kao mogućnost dodatka postojećem Informacionom sistemu EMIS, EMIS WEB, EMIS PRINT, bi kroz ovaj uređaj imao idelnog digitalnog pomoćnika za svakog nastavnika i profesora.

Potrebno je da unosimo više ocjena, više teksta o održanom nastavnom satu i slično? Nema problema, samo za postojeći tablet zakačimo njegovu tastaturu/tipkovnicu i koristimo ga kao bilo koji laptop.

Potrebno je da samo provjerimo učenike datog razreda i pregledamo matične podatke ili ocjene? Nema problema, jednostavno koristimo Surface Pro kao tablet bez tastature/tipkovnice i upravljamo uređajem prstima po njegovom ekranu (touchscreen).

Kad uzmemo u obzir njegovu umreženost, prenosivost, dimenzije, fleksibilnost tablet/laptop itd., onda postaje jasno da imamo idealnog kandidata za optimalno korištenje sistema EMIS u našim školama. Autonomija od 9 sati do sljedećeg punjenja samo dodaje još jedan veliki plus tim superlativima.

Ispitali smo, na našem lokalnom tržištu još uvijek nema niti jedna ponuda ovog (relativno) novog uređaja. Međutim, kako to obično biva, sa (nadamo se) manjim zakašnjenjem uskoro ćemo imati prilike nabaviti ga i kod nas. Vodeći se dosadašnjim iskustvom sa lokanim tržištem, cijena može inicijalno biti prilično visoka. Ipak, kao što je to uobičajeno, uskoro će sigurno doći do padanja cijena, pa će to naše zakašnjenje imati i donekle pozitivnu stranu.

Mi u EMIS DEVELOPMENT TEAM-u smo već poduzeli inicijativu nabavke jednog Surface Pro 3 uređaja. Sljedeći članak na ovu temu može dakle biti analiza upotrebe sistema EMIS, EMIS WEB, EMIS PRINT na tom novom uređaju kroz naše vlastito/osobno iskustvo.

EMIS DEVELOPMENT TEAM

Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB