1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

Uvjerenja/potvrde na kraju prvog polugodišta - UPUTSTVO

Obavještavaju se sve osnovne i srednje škole da će od 2014/2015 školske godine informacioni sistem/sustav EMIS / EMIS WEB / EMIS PRINT omogućiti elektronsko izdavanje i štampanje/tiskanje uvjerenja/potvrda o uspjehu u učenju i vladanju na kraju prvog polugodišta.

Uvjerenja/potvrde o uspjehu u učenju i vladanju na kraju prvog polugodišta će se tiskati/štampati na običnom bijelom papiru, pri ćemu će program EMIS Print printati i grafičke elemente (državni i kantonalni grb, obrub itd.) potpuno automatski. Predviđen je crno-bijeli ispis, tako da printer u boji nije potreban. 

Kao što je planirano, izgradnja novog sistema/sustava će biti okončana do 08.01.2015. godine, kada će škole moći preuzeti novu verziju/inačicu programa EMIS PRINT. Do tada, potrebno je pripremiti školsku bazu EMIS sa potrebnim podacima svih učenika za kraj prvog polugodišta. Za te potrebe dajemo ovdje kraće uputstvo.

Uputstvo - sažetak:

U cilju obezbjeđivanja potrebnih preduslova za elektronsko izdavanje i štampanje uvjerenja/potvrda o uspjehu u učenju i vladanju na kraju prvog polugodišta potrebno je u školskom sistemu EMIS:

  1. Ažurirati podatke o postignutom uspjehu iz svih predmeta za prvo polugodište,
  2. Ažurirati podatke o postignutom uspjehu iz vladanja za prvo polugodište,
  3. Unijeti ukupan broj opravdanih i neopravdanih sati za prvo polugodište.

Gornje je potrebno uraditi za svakog učenika osnovnih i srednjih škola.

Postupak rada na školskom sistemu EMIS:

  • Pod izbornikom „Odjeljenja/Odjeli“ prvo odaberemo razred u gornjem dijelu forme, a zatim za svakog učenika prikazanog u donjem dijelu unesemo ocjene iz predmeta za prvo polugodište tekuće školske godine. U slučaju da se predmeti ne prikazuju potrebno je kliknuti na tipku „Povuci spisak predmeta“. Ponavljamo još jednom: obavezno je odabrati prvo polugodište (semestar).

  • Za svaki prikazani predmet unosimo zaključne ocjene na kraju prvog polugodišta, na način kako smo to radili i do sada za kraj školske godine (drugo polugodište). Polje „Ulazi u prosjek“ treba biti potvrđeno.

  • Nakon unosa zaključnih ocjena prvog polugodišta za datog učenika unosimo vladanje. Obavezno je navesti prvo polugodište, kao i u slučaju unosa ocjena iz predmeta.

  • Sljedeće, unosimo izostanke koje je učenik načinio tokom prvog polugodišta. U tom smislu potrebno je kliknuti desnom klikom miša na opciju „Unesi novi podatak“, a zatim na prikazanoj formi unosimo "1" za prvo polugodište, ukupan broj opravdanih i ukupan broj neopravdanih sati. U slučaju da učenik nema izostanaka, obavezno je unijeti broj nula (0), i za opravdane i za neopravdane sate.

To je minimum preduslova koji su potrebni  za omogućavanje programu EMIS Print da elektronski izda i odprinta uvjerenja/potvrde na kraju prvog polugodišta.

Detaljno uputstvo o načinu postupanja sa programom EMIS i EMIS Print će biti dostavljeno svakoj školi u printanom izdanju tokom stručne edukacije direktora i ravnatelja 08.01.2014. godine.

EMIS DEVELOPMENT TEAM

Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB