1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

EMIS Print - nova verzija/inačica 6.9

Obavještavaju se svi EMIS koordinatori osnovnih i srednjih škola Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna  da je kreirana nova verzija / inačica programa EMIS Print, koju je potrebno instalirati na školske računare / računala.

Zadnja verzija / inačica programa nosi broj  6.9 od 25.11.2014. Ova nova verzija / inačica sadrži sljedeće promjene:

 • mogućnost štampanja / tiskanja praznih formulara
 • i ostala unapređenja

Obrazloženje:
U slučajevima kada moramo izdati svjedodžbe/uvjerenja/diplome za učenike iz ranijih godina koje nismo prethodno unijeli u EMIS, od sada imamo na raspolaganju opciju za printanje praznih formulara. Odprintani prazni formulari sadrže potrebne podatke o školi, ali i prazne (nepopunjene) tabele, za svaki dokument kojeg podržava EMIS Print. Te dokumente odprintamo na zvaničnim obrascima sa obilježjima Kantona i hologramskom zaštitom, a zatim ručno popunjavamo potrebne podatke (ime i prezime učenika, postignuti uspjeh i ostalo). 

Postupak rada:

 1. prvo što je potrebno učinite jeste preuzeti (download) zadnju verziju programa EMIS Print. Postupak je poznat od ranije i svodi se na to da se, po prijavi na školski sistem / sustav EMIS WEB (poddomenu škole), prvo preuzme instalaciona datoteka update.exe i sačuva na lokalni računar na kojem je instalirani školski EMIS program.
 2. po preuzimanju, potrebno je pokrenuti proceduru instalacije tako što izvršimo (run) preuzetu datoteku update.exe.
 3. po uspješnoj instalaciji, startamo program EMIS Print. Obratiti posebnu pažnju da nam je instalirana zadnja verzija / inačica 6.9 (vidi sliku)


 4. po prijavi na sistem / sustav, potrebno je otvoriti opciju 'Postavke sistema' (vidi sliku), tako što odaberemo jednu od prikazanih opcija


 5. Forma predviđena za postavke sistema / sustava se automatski otvara. Kao što vidimo na donjoj slici, od sada je implementirana nova postavka - PRINTATI PRAZNE FORMULARE?. Inicijalno, vrijednost te opcije nije odabrana. Ukoliko želimo printati prazne formulare, kliknimo na kvadratić i na kraju kliknemo na tipku 'OK - sačuvaj'


 6. Sljedeće, odaberemo vrstu dokumenta kojeg izdajemo (1). Primjetimo da program automatski prikazuje jedan jedini zapis sa obavještenjem da se radi o neažuriranom učeniku. Za printanje praznog formulara za odabrani tip dokumenta jednostavno kliknemo na ikonicu 'Print' (2). Prethodno je potrebno u printer ubaciti odgovarajuće obrasce koji se zvanično koriste (sa hologramskom zaštitom)


 7. Program automatski štampa / tiska odabrani dokument na lokalnom printeru


 8. Po odštampanom/otiskanom dokumentu ručno unosimo matične podatke učenika kojem izdajemo dokument (ime, prezime, ime roditelja itd.), kao i nastavne predmete i postignute ocjene.

 9. U slučaju da se radi o štampanju/tiskanju kopije izdatog dokumenta (što je najčešći slučaj), upišemo ime i prezime direktora / ravnatelja koji/a je obavljao/la tu dužnost u vremenskom periodu za koje se izdaje data kopija.
  Na poleđeni dokumenta se upisuju detalji o ovjeritelju dokumenta i to ovjerava (potpisuje) postojeći direktor / ravnatelj.

Sva pitanja u vezi ove nove funkcionalnosti sistema / sustava EMIS PRINT trebaju biti upućena Kantonalnom Ministarstvu.

EMIS DEVELOPMENT TEAM

Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB