1  |  školska 2018/2019. godina

Odabrani jezik: hrvatski

Prenos školskih podataka u ministarsku bazu

Informacioni sistem/sustav ©EMIS Web omogućuje EMIS koordinatorima prenos školskih podataka u ministarsku bazu, kroz automatiziranu proceduru. Postupak prenosa se svodi na dvije odvojene (ali međusobno komplementarne) procedure, prvu vezanu za školski sistem/sustav EMIS, i drugu vezanu za informacioni sistem/sustav EMIS WEB:

a. Školski sistem/sustav EMIS:

U ovom dijelu postupka pripremamo podatke koje smo ažurirali kroz školski sistem/sustav EMIS za prenos u ministarsku bazu sistema/sustava EMIS WEB. Sistem/sustav automatski kreira jednu jedinu datoteku kroz postupak kompresiranja (zip format), naziva sličnog ovome (PrenosIzSkole209790171.zip). Postupak je sljedeći:

 1. pokrenuti školski sistem/sustav EMIS,
 2. prijaviti se na sistem/sustav
 3. kliknuti na izbornik 'Sistem'/'Sustav',
 4. odabrati opciju pod nazivom 'Prenos podataka',

 5. po prikazivanju ekrana za način prenosa, odabrati opciju 'Prenos podataka putem diskete' i kliknuti na tipku 'Prihvati',

 6. sistem/sustav automatski nudi opciju za određivanje foldera u kojem će se kopirati preneseni podaci, kao i opciju za određivanje naziva prenesene datoteke (File name). Folder u kojem ćete kopirati prenesene podatke odaberite po želji, ali nemojte mijenjati ponuđeni naziv prenesene datoteke.

 7. Sistem/sustav vrši prenos i kompresiju (zip) školskih podataka na lokalni računar.

b. Informacioni sistem/sustav EMIS WEB:

U ovom dijelu postupka prenosimo podatke koje smo kreirali u prethodno opisanom dijelu u ministarsku bazu sistema/sustava EMIS WEB. Postupak je sljedeći:

 1. pristupiti sistemu/sustavu EMIS WEB, i prijaviti se na sljedeći način - klik na Škole u gornjem lijevom kutu, te odabrati vašu školu, tek nakon toga klik na Prijava u gornjem desnom kutu i unijeti korisničke podatke koje ste dobili 
 2. odabrati link 'Administrativni panel' kroz opciju 'Linkovi' u glavnom izborniku,
 3. kliknuti na kategoriju PRENOS PODATAKA i odabrati opciju 'Prenos školskih podataka u ministarsku bazu',
 4. odabrati drugo (2) polugodište,
 5. klikom na tipku 'Select' odabrati datoteku za prenos (u zip formatu) koju ste iz školske baze EMIS kreirali u prethodnom postupku (naziva sličnog ovome: PrenosIzSkole209790171.Zip),
 6. finalizirati prenos - tipka 'OK - prenesi'. Pažnja: izuzetno je važno odabrati ispravno polugodište, u ovom slučaju drugo (2)!

Po uspješnom prenosu dobit ćemo poruku '2010: Uspješno prenesena datoteka'. Tabela dosadašnjih prenosa će se automatski ažurirati, odnosno dodat će se novi slog sa datumom, vremenom i ostalim detaljima o izvršenom prenosu. Zadnji prenos se prikazuje na vrhu tabele.

Konačan korak u postupku prenosa podataka obavlja kantonalni administrator sistem/sustava EMIS. U cilju ubrzanja tog dijela procedure, preporučuje se školskim EMIS koordinatorima da, po okončanju gore opisanog postupka, pošalju o tome kraću e-mail obavijest kantonalnom administratoru.

U slučaju problema tehničke prirode, kao i za dodatna pojašnjenja o načinu prenosa školskih podataka u ministarsku bazu, obratite se nadležnoj službi Ministarstva obrazovanja.

Komentari su zatvoreni

EMIS WEB | powered by QSS Virtual Cloud | ver. 5.5.0, zadnja izmjena 28.08.2018. - hr | developed by © 2021 SB