(ocijenjeno sa 3,67 / 6 korisnika)

Znanstvenici izumili papir sa nevjerojatnim svojstvima

Američki znanstvenici su nedavno izumili novu vrst papira na kojeg možete pisati svjetlom, brisati ga toplinom i ponovno ga iskoristiti čak 80 puta.

Gotovo 1% emisije ugljičnog dioksida godišnje se može pripisati proizvodnji papira, iako recikliramo mnogo od papira kojeg proizvodimo.

Profesor Yadong Yin ima rješenje tog problema. On i njegovi kolege sa Kalifornijskog Univerziteta (University of California at Riverside) izmislili su novu vrstu papira po kojem se može pisati samo uz pomoć svjetla, čiji postojeći sadržaj se može izbrisati jednostavnim zagrijavanjem, i koji se može ponovno koristiti i do 80 puta. U svom istraživanju profesor Yin je koristio nanočestice, koje su milion puta manje od debljine ljudske kose, kombinirajući ih sa specijalnom plavom bojom (Prussian blue), te s oksidima titana, koji se obično koristi u bojadisanju zidova bijelom bojom. Ova smjesa se nanosi na normalnom papiru.

Kada se takav premaz izloži ultraljubičastom svjetlu, elektroni iz titanijevog oksida uzrokuju da nanočestice mijenjaju svoju boju. Uticaj tih elektrona prouzrokuje da plava boja postane bijela. Fokusiranjem ultraljubičastog osvjetljenja u raznim oblicima, možete ispisati slova bijele boje na plavoj pozadini ili plava slova na bijeloj pozadini, što je lakše za čitanje.

Ako se takav papir odloži, pokazuje se da će se vratiti u prvobitno stanje u roku od pet dana. Taj proces  se može ubrzati zagrijavanjem papira na 120° C u trajanju od 10 minuta.

Papir profesora Yina nije jedini papir koji se može upotrebljavati bez tinte, odnosno na kojem se može pisati pomoću svjetlosti, ali je njegova upotreba jeftinija i i sadrži lako dostupne kemikalija. Te karakteristike ga pozicioniraju da će vjerovatno uskoro postati komercijalni proizvod.

Naravno, to će se desiti samo ako i printeri koji koristie takav papir ne koštaju previše. To je upravo ono na čemu tim profesora Yina radi kao sljedeći projekt.