(ocijenjeno sa 0 / 0 korisnika)

Gdje točno započinje svemir?

Da li ste se ikada zapitali: gdje točno počinje svemir? Svemir, taj neodređeni pojam prostor – vremena većina ljudi zapravo i ne zna definirati. Ukoliko pitate nekog astronoma gdje svemir počinje, a gdje završava, najvjerojatnije nećete dobiti odgovor u potpunosti jer ni profesionalci neće znati egzaktno odgovoriti na ta pitanja.

Točno objašnjenje zapravo i ne postoji.

GDJE POČINJE SVEMIR?

FAI (Federation Aeronautique Internationale – Međunarodna avio organizacija) je prihvatila prijedlog koju je dao američki znanstvenik mađarskog porijekla, Theodore von Kármán, koji je izračunao kako se granica između atmosfere i svemira nalazi 100 km iznad nivoa mora. Zahvaljujući njemu, ta granica se danas zove Kármánova linija.

Bitno je napomenuti da ona ne predstavlja fizičku liniju, jer se atmosfera proteže još na tisućama kilometara daleko, ali je svakim kilometrom sve rjeđa, dok je na oko stotinu kilometara nadmorske visine atmosfera toliko rijetka da bi avioni mogli letjeti. Također, postoje dvije definicije za granicu svemira: prva je, dakle, Kármánova linija – koju podržava FAI, a druga je definicija Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF), koja granicom svemira smatra nadmorsku visinu od 80,47 km.

TKO JE PREŠAO KARMANOVU LINIJU?

Povijest nam jasno pokazuje kako je za velika znanstvena postignuća – nažalost – potreban rat. Nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata ulagala je enormna sredstva u razvoj novih oružja, a jedno od takvih bila je raketa V-2, što predstavlja skraćenicu za Vergeltungswaffe-2 (njem.: oružje osvete). V-2 bila je prvi balistički projektil na svijetu, razvijen s ciljem bombardiranja savezničkih gradova i vojnih baza.

Tokom probnog lansiranja u listopadu 1942. godine raketa je dosegnula visinu od 97 kilometara, čime je gotovo prijeđena granica svemira. Početkom 1944. godine ta je udaljenost udvostručena: dosegnuta je visina od 189 kilometara, a V-2 barem u tih nekoliko minuta leta nije bila ozloglašeno oružje nego pionir u osvajanju svemira, koji je zauzeo počasno mjesto kao prvi ljudskom rukom izrađen predmet koji je dospio u svemir.