(ocijenjeno sa 4,00 / 1 korisnika)

"U svakoj stvari u prirodi ima nešto veličanstveno. " Aristotel

OSNOVNA ŠKOLA "BRESTOVSKO", KISELJAK

Na što vas asocira boravak u planinama? Na svježi zrak i šetnju šumskim puteljcima? Na brojne sportske aktivnosti u kojima možete uživati tijekom boravka u prirodi? I jedno i drugo su izuzetno opuštajuće strane boravka u planinama i donose brojne dobrobiti za zdravlje.

Da planinski zrak povoljno utiče na imunitet, znaju naši učenici i djelatnici zato su za ovogodišnji proljetni jednodnevni izlet odabrali upravo planinu Vlašić. Planinski zrak je čistiji od onog u gradovima i manje je vlažan. Zato što je suh, lakši je za disanje pa ga brže možete osjetiti u plućima. Njegovo udisanje pomaže tijelu izbaciti toksine i blagotvorno djeluje na poboljšanje imuniteta.

Ako na planinu odlazite kako bi poboljšali krvnu sliku, što je jedna od dokazanih koristi boravka na višim nadmorskim visinama. Osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utiče na zdravlje jer se poboljšava prijenos kisika u krvi.

Bez obzira gdje išao, bez obzira na vrijeme, uvijek nosi svoje sunce sa sobom“, navodi Anthony D'Angelo.

Vlašić je visoka planinska prepreka, koja se nalik ogromnoj tvrđavi nadnosi nad okolinom. Ona zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima. Najviši vrh Paljenik dostiže 1943 metara nadmorske visine.

Ova planinska ljepotica nalazi se u samom srcu Bosne i Hercegovine, te je još u vrijeme Austro - Ugarske uprave bila prepoznata kao izvrstan turistički centar.