(ocijenjeno sa 0 / 0 korisnika)

Benjamin Mujkić i OŠ "Safvet - beg Bašagić" Novi Travnik prvi na Federalnom takmičenju iz matematike za učenike osnovnih škola

OSNOVNA ŠKOLA "SAFVET-BEG BAŠAGIĆ", NOVI TRAVNIK

S ponosom  objavljujemo da je naš učenik Benjamin Mujkić i na Federalnom takmičenju iz matematike osvojio prvo mjesto u kategoriji devetih razreda, sa maksimalnim brojem bodova. Slijedi Juniorska matematička olimpijada .Čestitamo Benja i samo nastavi nizati rezultate !

Na Odsjeku za matematiku Prirodno - matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održano je Federalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola. Federalno takmičenje je održano u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Na takmičenju je učestvovalo 140 učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na kantonalnim takmičenjima. Učenici su se takmičili u kategoriji sedmih, osmih i devetih razreda. Ostvareni su sljedeći rezultati:

Sedmi razred:
1. Abdullah Fehratbegović, OŠ “Ćamil Sijarić”, Sarajevo
2. Senada Zaketović, OŠ “Hasan Kikić”, Gračanica
3. Faruk Ibrahimović, OŠ “Saburina”, Sarajevo
3. Ines Jozić, OŠ “Stari Ilijaš”, Ilijaš

Osmi razred
1. Tarik Agić, OŠ “Hrasno”, Sarajevo
2. Asja Ćatić, OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo
3.Ilma Čeljo, OŠ “Grbavica II”, Sarajevo

Deveti razred
1. Benjamin Mujkić, “OŠ Safvet-beg Bašagić”, Novi Travnik
2. Ervin Macić, OŠ “Mirsad Prnjavorac”, Vogošća
3. Tajra Čavčić, OŠ “Skender Kulenović”, Sarajevo
3. Adin Frljak, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, Kakanj

Posebno napominjemo da je učenik sedmog razreda, Benjamin Mujkić, osvojio prvo mjesto u kategoriji devetih razreda sa maksimalnim brojem bodova, zbog čega je na proglašenju nagrađen gromoglasnim aplauzom.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je za najuspješnije učenike svih razreda obezbijedilo prikladne novčane nagrade.

Najuspješniji učenici plasirali su se na juniorsku matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine gdje će biti izabrana ekipa od šest najboljih mladih matematičara koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati na Kipru od 20. do 25. juna 2019. godine.